Twitter

Ny bild i headern!

Nu har jag bytt ut den gamla bilden på mig som jag tröttnat på. Den nya är dessutom mycket bättre på många vis. Dock så är den mer redigerad än första. Ögonskuggan har jag t ex. inte målat själv utan det är en pensel. Utöver det har jag b l a. lättat upp skuggor, lagt till "lösögonfransar" och reducerat finnar. Tycker resultatet blev fint!

Gamla:
 


Vad tycker ni om den nya bilden? Hiss eller diss och varför?

Hör av er vid intresse!

Videon i förra inlägget verkar inte funka längre? Skumt.

Gud vad sugen jag blev på att fota porträtt idag, så sugen att det slutade med ett jag tog självporträtt. Ser fram emot våren då det kommer bli en hel del plåtningar! Visst skulle jag kunna ta några nu också, men jag tycker allt ser så trist ut nu. Jag vill fota bland gröna träd, blommor och gräs!

Till sommarn vill jag fota porträtt i massor, så om ni är intresserade får ni gärna höra av er till min mail (santapola.blogg@hotmail.com)! Observera dock att jag bara kommer fota i Skellefteå och eventuellt i Stockholm.

Woila!


Den är på hela 1 minut och 13 sekunder, de ni! ;)

Här har vi då videosnutten jag knåpade ihop. Det hela inleds med lite sång (observera att jag inte kunde texten utantill, så jag körde en klassiker och stoppade in egna ord lite här och var^^), för att sedan övergå till ett hopplöst jagande, till att slutligen avslutas med en välförtjänt måltid! Enjoy!


Till sist har jag en fråga till er: Vad vill ni se för typ av videos i framtiden? Tell me!


Edit: Kom att tänka på en sak jag inte tänkte på tidigare. Vem tusan ställer sig framför en videokamera och sjunger en ballad med en fågel på axeln? Haha! Jag är inte klok...

Videosnutt på ingång!

Ja ni läste rätt! Dock minst lika ovärd som alla andra, haha! Men jag vet att ni gillar det ändå ;-) Kan även förvarna om att jag inte pratar om något speciellt i videon... vad jag gör istället får ni klura på^^

Nu jävlar!

Planering är något jag verkligen är sämst på. Antingen så planerar jag inte alls eller så blir det inte som jag planerat, men nu ska jag verkligen gå in för det! I alla fall över helgen.

Detta ska göras:
- Städa mitt rum
- Plugga religion (svara på alla frågor)
- Plugga naturkunskap (svara på alla frågor + läsa alla sidor som ska läsas)
- Svara på frågorna från frågestunden
- Redigera klart bilderna på min utrustning
- Skriva texter till den kommande hemsidan

Nu ska jag ta itu med mitt rum! Jag ska klara det här ;D

I'm in love.

Färgerna är lite konstiga och nyansen på jackan är inte korrekt. Den är ljusare i verkligheten.

Köpte den här midjekorta jeansjackan på gina i förrgår.
Måste säga att jag hade riktigt tur då det bara fanns kvar en i min storlek, resten var i L. Kikade också in på deras webshop då jag kom hem och även där var den slut i alla storlekar förutom L. Äntligen säger jag bara! Sökte hela förra sommarn efter en jeansjacka i den här modellen. Måste nog tacka mig själv för att jag gick in på gina vid just den tidpunkten! :D

Har jag nämnt att jag är stamkund på gina? ^^

En liten påminnelse.

Ska försöka att tänka på lite annat nu, men det är svårt att låtsas att allt är bra när det inte är det. En del av mig vill bara berätta allt, men det skulle jag ångra så jag håller tyst.

Nu till annat! Frågestunden avslutas 21.00 ikväll, så passa på och ställ någon/några frågor om du inte redan gjort det! :)

Tomhet.

Kommer jag någonsin känna mig lycklig på riktigt? Hoppas det vänder snart. Jag är så less...

Frågetime!Det var ett tag sedan sist och jag har inte så mycket roligt att blogga om för tillfället så nu kör vi! Precis som jag skrev vid förra frågestuden vore det bra om ni delar in frågorna i olika kategorier (foto, personligt och bloggen). Fråga på! :)

Frågestunden avslutad.

Månadens blogg!

För några veckor sedan frågade jag vad ni ville läsa om/se mer av i bloggen. Ett av förslagen var att jag kunde tipsa om andra bloggar, så nu tänkte jag börja med månadens blogg. Det innebär alltså att jag kommer tipsa om en blogg i månaden! Ska bli spännande att se hur länge det här håller i sig^^ 


Första bloggen ut är:


Den
här bloggen drivs av 4 tjejer (de tre första går i min klass) som valt att göra en blogg som projektarbete. Syftet är att se hur stor en blogg kan bli på så kort tid som möjligt och skriver totalt ca 8-12 inlägg per dag. Eftersom de är väldigt olika som person blir det också en stor blandning på innehållet. Här kan du alltså läsa om allt mellan himmel och jord!

Jag valde skellefteåtjejer som månadens blogg för att den sticker ut ur mängden, uppdateras ofta och såklart för att (förhoppningsvis) hjälpa tjejerna lite på traven! I övrigt kan jag säga att denna månad kommer det även komma upp massor av tävlingar på deras blogg:) Den första är redan igång! 

I ljusets sken.


Bild från i höstas. Canon EOS 450D + Canon EF 50/1,8 ll.

Har varken haft tid eller lust att fota de två senaste veckorna, så jag kommer att publicera gamla bilder tills vidare. Ska se om jag hittar några nya guldkorn jag inte publicerat tidigare också:)

I övrigt så har jag rätt mycket plugg nu + en hemsida som ska göras till mitt projektarbete och därför blir det lite glest med uppdateringar.

Jag har ett perfekt färgseende!

I alla fall om man skulle gå efter detta test som Sebbe utmanade mig på. Kan dock erkänna att jag fick ett fåtal fel vid första omgången:P

Testet går ut på att du ska flytta färgrutorna så att färgskalorna blir korrekta. I varje ände i skalorna är det en fast färg, och det är alltså färgerna emellan dessa som ska tonas från den ena färgen till den andra. Ni förstår säkert när ni ser testet framför er:)

Om ni vill kan ni skriva vad ni fick för resultat i en kommentar!

Drömmande.


Canon EOS 450D + Canon EF 50/1,8 ll

Tittade igenom bilder jag tog i höstas och när jag kom till bilderna jag tog på Elin i September blev jag sugen på att redigera en av bilderna. Det fick bli denna som är en av favoriterna från plåtningen :) Vad tycks?

Det har verkligen inte varit någon rolig dag idag (men morgondagen blir nog värre). Tråkigt i skolan och sedan kom jag hem med sprängande huvudvärk. För en stund sedan hände också en mindre rolig grej. Jag råkade klämma två tår när jag skulle sänga en dörr. Aj säger jag bara! Mej jag ska vara tacksam att de höll^^

Ikväll blir det plugg för fulla muggar, så det här blir den enda uppdateringen för idag.
Tjing!

Söndag.


Ungefär såhär känner jag mig idag. Trött och uttråkad.

Ska snart åka och hälsa på syrran i Piteå. Blir även att gå ut och äta sen:) Synd att inte affärerna har öppet. Hade gärna tagit mig en kortis till VILA för att se om jag hittar något fint där.

Hoppas ni får en härlig söndagskväll!
Ciao!

Fototips.

Det här är ett tips till er som har svårt att få bakgrunden vit direkt i kameran vid produktbildsfotografering.

På min kameras skärm samt i sökaren kan man se en mätare som är väldigt användbar när man fotar (Nu vet jag dock inte hur det ser ut på era kameror). Om man har valt en felaktig exponering i förhållande till ljuset ligger mätarpinnen på plus (överexponerad) eller minus (underexponerad). Man ska dock inte förlita sig helt på kameran, speciellt inte om man fotar mot väldigt mörka/ljusa partier eller där det är mycket kontraster i färgerna/ljuset.  När man sedan ändrat inställningarna så att mätarpinnen förflyttat sig till nollan brukar bilderna vanligvis bli hyfsat rättexponerade, men ett undantag är om man fotar mot en kritvit yta. 

 

Sedan jag skrev guiden om hur jag fotar mina produktbilder har många skrivit att den vita bakgrunden blivit grå/gul (eller som i mitt fall åt det lila hållet) när de fotat produktbilder. Anledningen till att det blir så är i de flesta fall för att kameran tror att bilden kommer bli överexponerad (pga. den kritvita ytan) och väljer därför en exponering som blir aningen underexponerad. Om du istället testar överexponera bilden med 1-3 steg kommer troligen exponeringen bli mycket bättre. Detta fungerar dock inte med alla typer av produktbilder. Om motivet är väldigt ljust i färgen är det stor risk att det också blir överexponerat.

Jag har alltid som vana att låta mätarpinnen gå över till plus-sidan när jag fotar  mina produktbilder. Se bara på skillnaden mellan bilderna ovan. Den vänstra är tagen med mätarpinnen på 0:an medan den högra är tagen med mätarpinnen på +3 steg. Trots det blev inte motiven överexponerade tack vare att de inte var för ljusa i färgen.

Det är svårt att uppnå en kritvit bakgrund direkt i kameran utan bekostnad på motivet. Men att få till en nästan kritvit bakgrund istället för en grå, gul eller lila gör redigeringen enkel som en lek! :)

Lördag.

Gick ut för att fota tidigare idag men blev snabbt less. Ge mig sommar så är jag nöjd! Det slutade med att jag istället fotade produktbilder. Ska försöka göra del 2 av min guide idag så den inte blir bortglömd:) Ska även komma med ett tips eller två som jag glömde skriva i del 1. Det är tips som i de flesta fall kan underlätta redigeringen mycket!

Konstig natt.

Det började med att jag vaknade mitt i natten av att brandvarnan gick igång. Hörde hur mamma och hennes sambo gick upp och drog ut batteriet ur den samtidigt som de frågade sig hur den kunde gå igång utan anledning. Somnade om igen men kort därefter vaknade jag igen av att mamma skrek till. Därefter vaknade jag minst två gånger till av att hon skrek (hon drömde mardröm). Not good.

Jag drömde dessutom en helkonstig dröm. Men å andra sidan är alla mina drömmar helt wierda.

Hursomhellst. Drömmen började med att jag och min yngsta kusin skulle åka iväg på semester själva. Vi satt oss på flyget men jag märkte ganska snabbt att något var fel. Kort därefter hörde jag en röst som sa att vi skulle dö (planet skulle typ störta). Det blev svart. Sedan var vi helt plötsigt framme på semesterön. Helt oskadda.

Nu kom min kompis Elin in i bilden. Fråga mig inte var min kusin tog vägen, det bara blev så. Jag och Elin var inneboende hos en familj som bodde där på ön och vi hade fått ett eget rum. Senare upptäckte jag att jag hade glömt packa ca 90% av det som egentligen skulle med. Jag var helt förstörd på grund av detta så jag bestämde mig för att flyga hem igen och hämta resten, även fast jag skulle missa någon dag av semestern.

När jag var klar hemma och skulle tillbaka igen kom jag på att jag inte hade bokat något flyg. Gick in på flygbolagets hemsida och kollade. Den tidigaste tiden som fanns ledig var först på måndagen veckan därpå. Det var torsdag dagen jag kollade, så det betydde att jag skulle förlora ytterligare några dagar av semestern. Det betydde också att jag var tvungen att fira min födelsedag hemma som skulle vara på Söndagen.

Helt plötsligt var jag tillbaka på ön igen. Nu dock med bloggaren Elin Kero och hennes pojkvän. Galet! En dag gick jag och hennes pojkvän iväg för att se lite mer av ön. Allt var frid och fröjd tills vi märkte att vi var förföljda av någon skum person. Vi började springa och den läskiga personen sprang efter. På flykten hann vi både korsa ett träsk med ormar samt simma över en flod. När vi sedan inte orkade något mer stannade vi på ngt konstigt ställe och helt plöstligt var det som att den skumma personen inte alls ville oss illa. Erik babblade om att det var det häftigaste och roligaste äventyret han varit med om medan jag bara ville hem igen. Därefter minns jag inte så mycket mer:P Jag tror min mormor kom också in i bilden mot slutet.

Förstår ni nu hur konstiga mina drömmar kan vara? Rörigt var bara förnamnet.

Nu ska jag sova (hör och häpna!)... fast det kanske inte är så konstigt med tanke på hur dåligt jag sov inatt.
Ciao!

Då var det igång igen.

Måste säga att skolan inte direkt haft en lugn start för min del. Redan första dagen (igår) blev det bestämt att vi skulle ha prov i Religion varje vecka ett tag framöver (istället för att ha ett stort prov) och idag hade vi redovisning på Historian utan förvarning. Till sist har vi även fått en läxa i Svenska där vi ska hitta en artikel/insändare som vi ska läsa upp och tycka till om med motiveringar på fredag.

Men jag ska inte klaga:) Snart står jag där på flaket och undrar var tusan terminen tog vägen^^ Studenten nästa!

Nu ska jag äta min andra semla för dagen (kalla mig tjuvstartarn!).
Ciao!Förresten! Tack för alla fina kommentarer jag fått i de två senaste inläggen :) Det värmer!

Självporträtt.


Bilden är tagen med Canon EOS 450D + Canon EF 50/1,4 IS USM.

Det är inte speciellt ofta jag publicerar självporträtt här i bloggen. Det kanske låter lite konstigt då jag oftast tycker det är roligt att stå framför kameran (speciellt när jag själv fotar). Egentligen vet jag knappt själv varför jag nästan aldrig publicerar bilder på mig själv...

Vad tycker ni? Ska jag hålla det på samma nivå som nu eller vill ni se mer självporträtt?

Idol - bildspecial.Kom på att jag hade glömt visa er några bilder jag tog på idolerna (Robin, Alice och Kevin) de hade ett stopp i Skellefteå på sin turné. Aja, bättre sent än aldrig :-)

Less på den tråkiga miljön.


Bilden togs i höstas, men jag har aldrig visat den förr.

Har inte direkt haft någon motivation till att fota de senaste dagarna. Har svårt att hitta något intressant motiv här i naturen när det är så grått och trist. Om jag bara fick byta miljö för några dagar, det skulle göra susen! Tur att det börjar gå mot ljusare tider i alla fall:)

Nyinköpta assessoarer.


Bild & redigering: Jag

Guide - Produktbilder

Jag har valt att skriva det här i två delar då det annars blir så mycket på en och samma gång. I den här delen kommer jag att förklara hur jag gör när jag fotar mina produktbilder.

Om man som jag inte har tillgång till en riktig ministudio får man helt enkelt använda sin fantasi och skapa sig en egen. Det kan vara svårt till en början men jag ska försöka förklara hur jag gör.

Det du behöver är:
- Tejp
- Kamera (of course)
- Fjärrutlösare (om du har)
- Stativ eller något annat stabilt kameran kan stå på
- Köksbänk eller annan bänk med lysrör/annan ljuskälla ovanför. Om du inte har det funkar det att fota vid ett fönster som jag gjort förr. Däremot så funkar det inte alltid så bra p g a.  för smala fönsterbrädor och många oönskade skuggor.
- Fyra A4 papper (om du vill göra som mig). Det väldigt valfritt vad gäller storlek . Hade jag haft ett större och grövre papper hade det räckt med ett.
- Glasskiva i lämplig storlek. Den är endast till för att ge en spegling av föremålet, så om du inte vill ha en spegling är en glasskiva inte nödvändigt. Jag använde mig av en glasskiva som egentligen sitter i en av mina oanvända tavelramar.
Steg 1
Tejpa fast papperet/papperna så de sitter ungefär som på bilden ovan. Använd inte mer tejp än nödvändigt (jag använde totalt 4 tejpbitar). Därefter lägger du glasskivan på den platta ytan. Ställ sedan motivet på glasskivan.

Steg 2
Montera fast kameran på stativet och ställ in en lämplig höjd. Om du valde att ha en glasskiva som jag är det viktigt att du kollar hur speglingen ser ut i den. Det är meningen att det vita papperet ska spegla sig i den för att du ska slippa en oönskad spegling. Om det vita papperet inte speglar sig i glasskivan när du kollar genom sökaren/displayen behöver du sänka stativet eller tejpa fast ännu ett papper ovanför det andra på väggen.

Steg 3
Kolla ännu en gång hur det ser ut genom sökaren/dispalyen. Ställ sedan in kameran efter ljus och vilket skärpedjup du vill ha. Låt ISO vara inställt på det lägsta talet då det inte gör något att slutartiden blir lite längre. Har du en fjärrutlösare? Använd den så slipper kameran inre skakningar!

Steg 4
Fota!

Det här är den metoden jag använder mig av i nuläget och jag tycker det fungerar väldigt bra! Det enda negativa är att det blir lite skuggor just under motivet då ljuskällan kommer uppifrån. Om man vill kan man använda blixt eller fler lampor. Jag har testat det förstnämnda men i mitt fall fungerade det bättre utan blixten.

Har du några frågor angående guiden? Ställ dem i så fall i kommentarsfältet så svarar jag här i inlägget.

Produktbilder.

Har precis plockat bort allt efter att ha tagit ett par produktbilder. Om jag bara tar mig tid att redigera snart så kommer bilder på utrustningen inom kort :) Är ni intresserade av att se (med bilder och text) hur jag gör när jag tar mina produktbilder och hur de redigeras? Ni har visserligen inte sett så många produktbiler än, men bilden nedan är ett exempel.

Era förslag!

Ni får gärna komma med mer idéer!

De förslag jag fått hittils är:
- Visa bilder + vilka inställningar som användes
- Tips om andra fotobloggar
- Videoblogg
- Filma när jag fotar något
- Lista upp mina nyårslöften
- Anordna en tävling (med en kamerarelaterad vinst)
- Visa före- och efterbilder
- Photoshop-tips
- ...
Fyller på listan allt eftersom jag får nya förslag.

Det sistnämnda har jag redan funderat på, så troligtvis dyker det upp en tävling inom kort :) I övrigt kanske det börjar bli dags att lägga upp någon video, speciellt nu när jag har köpt mig en videokamera. Har dock inte installerat programvaran ännu, men det borde inte vara något problem:)

Tjoho!

Blev visst lite dött här och jag tänkte väcka bloggen till liv igen. Problemet är bara att jag inte har någon aning om vad jag ska skriva om. Nyårslöfterna har jag typ redan brutit (grattis!) så jag känner mig inte så pepp att skriva om dem.

Vad vill ni se, höra eller läsa om? Om någon kommer med någon rolig idé kanske jag nappar på den! :)

Min nyårsafton.

Som de flesta säkert redan vet firade jag nyårs hos syrran i Piteå. Jag och Elin bilade upp dit igår eftermiddag. Måste säga att det var aningen läskigt att köra i mörkret, men nu har jag fått lite mer erfarenheter i bagaget :)

Väl framme tog jag mig en liten rundvandring i den gigantiska lägenheten. Den är seriöst nästan lika stor som en vanlig villa invändigt. Något mer lite speciellt med lägenheten är att den är lite annorlunda utformad (mycket sneda vinklar osv.). I love it!Det blev en lite sen middag eftersom jag och Elin anlände närmare halv sju. Vi (eller rättare sagt jag och syrran) åt inbakad fläskfilé med ris (Elin är vegetarian). Därefter tog vi oss varsin runda i biljard (de har ett mini-biljardbord) och både jag och syrran förlorade våra omgångar. Resten av kvällen spelade vi ett spel som heter "trodde du ja!". Ett riktigt roligt spel^^ Typiskt nog vann Elin även denna gång -.-

Någon minut innan tolvslaget fick jag för mig att jag posta ett inlägg just när klocklan slog tolv. Haha! Gissa om jag blev stolt när jag prickade tiden! Medan de andra ropade "gott nytt år!" utbrast jag "Jag prickade tiden! Hör ni? Jag prickade tideeen!". Sedan begav vi oss ut för att kolla på fyrverkerier. Måste dock säga att den delen var roligare förra året då jag befann mig på ett berg med utsikt över hela Skellefteå :)

Idag kom vi hem vid fem. Det första jag gjorde var att packa upp allting på en gång, sedan fick jag världens kick och började städa lite här och var (väldigt ovanligt för att vara jag)! Kanske en början på "mitt nya liv"? ;) Har inte bestämt alla nyårslöfterna ännu så de dyker nog upp på bloggen imorgon! Jag är sugen på revansch ;)

Har ni några nyårslöften i år?

GOTT NYTT ÅR!

Kolla vem som prickade tideeen! ;D