Twitter

Sara på äventyr i en "ung djungel"

 
Den här videon är från dagen i Apertin. Filmad med två kameror - mobilkameran och min dåvarande videokamera. Kvalitén är ju inget att hurra för, men vatusan!
 
Vi hade precis anlänt till Apertin och gick ner där i skogen innan vi fortsatte över bron till herrgården (som man kan skymta lite i bakgrunden). Det första som hände när jag startade inspelningen var att en myggjävel satte sig på min panna och gav mig ett myggbett som bara blev större och rödare allt eftersom tiden gick. Varför for vi ens ner där? Var som att vandra in i värsta myggparadiset. Vi vände efter jag stoppat videon och kom därför heller aldrig fram till Vigselplatsen.
 
Lyckligtvis hade jag med mig mitt mirakelsmink som inte bara täckte det röda märket av myggbettet, efter knappt en timma var myggbettet så gott som borta! Everyday Minerals is the shit kan jag tala om för er.
 
Hoppas ni hänger med i vad vi säger i videon. Var inne i en period då jag älskade att redigera videos så man låter som en speedad smurf.
 
Okej, jag älskar det fortfarande.

Charmtrollet Kian

Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50/1,4 USM.
 
Idag var jag en sväng hem till Mamma och träffade min ena halvsyster Madelene, hennes pojkvän och deras bebis Kian som nu är 4 månader gammal. Det här blev mitt första möte med lillpojken eftersom de bor i Uppsala. Man kan ju inte låta bli att le när man ser denna lilla människa!
 
Kameran åkte självklart med, men Kian var minsann inte lättfotad! Första gången vi gick ut för att fota började han gråta och rörde på sig hela tiden, andra gången blev plötsligt de små händerna intressanta och han höll dem för ansiktet en stund innan jag fick läge under någon minut. Hann fånga några härliga ögonblick under den där minuten, det gäller att vara snabb! Men jag känner att jag skulle vilja fota honom en gång till innan de åker hem igen på måndag, och då lite mer uppstyrt. Nu blev det så spontant och snabbt.
 
Jag är verkligen nybörjare när det kommer till att fota barn/bebisar. Någon av er kanske har något tips eller knep till mig inför nästa fotografering med lilla Kian? :)

9 juli 2011 - Apertin Herrgård

 
Missade du förra inlägget om fotoresan jag gjorde sommaren 2011? Klicka här!
 
Dagen efter jag hade landat i Karlstad bar det iväg till ett ställe som heter Apertin Herrgård. Riktigt fint där! Med oss hade vi fotobloggaren Lina Flodins som många av er säkert känner till. Jag hade ju träffat henne tidigare i samband med Blog Awards så det kändes väldigt avslappnat och jag tror ingen av oss var rädd för att skämma ut sig ;) Vi dokumenterade flitigt med våra videokameror mellan fotandet. Ska visa både videos och portättbilder från den här dagen senare! Om ni undrar varför inte Emma är med på någon av bilderna så är det för att jag vet att hon helst inte vill vara med på bild, vilket jag såklart respekterar.
 
För att komma till själva gården var man tvungen gå över en hängbro som Lina var livrädd för i början... men kolla bara näst sista bilden. Helt plötsligt LIGGER hon mitt på hängbron. Vad hände liksom? Haha!

Fotoresan 2011

 
Eftersom det var så längesedan jag bloggade om resan jag gjorde 8-15 juli förra året tänkte jag börja med att berätta lite kort om den. Kan tänka mig att det har droppat in en del nya läsare sedan dess och ni andra behöver säkert fräscha upp minnet lite precis som jag själv ;)
 
Den 8 juli 2011 flög jag ned till Karlstad och träffade Emma för första gången. Här kan ni läsa om den dagen. Vi hade lärt känna varandra via bloggarna och bara snackat över internet innan så det var minsann lite spännande! Det här var även första gången jag satte min fot i Karlstad så jag kände mig minst sagt vilsen. Sedan väntade en vecka fylld av olika utflykter med kamerorna i högsta hugg! Vår tanke var att det skulle bli en foto-roadtrip där vi skulle bila runt i södra Sverige under några dagar och stanna till på olika fina platser och fota. Vi hade även planerat genomföra några fotosessioner där jag skulle vara modell och Emma fotograf.
 
Tyvärr blev resan inte riktigt enligt planerna. Det var svårt att hitta billiga och bra boenden längs vägen vi tänkte åka, så vi beslutade oss för att sova hos Emma de 2 första nätterna, på ett hotell i Borås de 3 nästkommande och hos henne igen de 2 sista. Sedan gjorde vi dagsutflykter utifrån de 2 stationerna. Det blev inte heller så mycket landskaps- och naturfoto utan mest porträtt. Men det blev rätt bra ändå!

Jag behöver er hjälp!

Det finns så mycket jag vill dela med mig av till er och jag har i dagsläget väldigt bra med tid att lägga på bloggen. Trots detta kan den stå stilla i flera dagar. Det huvudsakliga problemet är att jag helt enkelt har för mycket att blogga om, och att det mesta innefattar sådant jag borde ha bloggat om för länge sedan. Det här gör att jag till stor del blir handlingsförlamad och väldigt lite händer. Jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja eller hur jag ska lägga upp allt för att det ska bli bra.
 
Jag har fortfarande bara en påbörjad dokumentering av fotoresan jag gjorde tillsammans med Emma förra sommaren, något som jag i princip lovat att blogga klart om i år. Sedan har vi såklart Hawaiiresan som jag bloggat om lite då och då, men är långt ifrån klar med. Utöver detta dyker det hela tiden upp nya saker jag vill dela med mig av. Det här skapar en negativ spiral. Jag tänker att jag borde fokusera på de äldsta sakerna först, men gör jag det halkar ju det aktuella bakåt i tiden och helt plötsligt har min blogg förvandlats till en sida full av berättelser om saker som skett säkert minst några veckor bakåt i tiden. Har även svårt att finna motivationen till att ta upp sådant som känns gammalt, det som är aktuellt här och nu känns nästan alltid mer lockande.
 
Sedan har vi det faktum att jag är en perfektionist med höga krav på mig själv och det jag skapar. Jag lägger i 9 fall av 10 ned på tok för mycket tid på mina inlägg. Bilderna ska vara tillräckligt bra och passa in, texterna ska vara intressanta, helst kortfattade (jag har i grund och botten en tendens att skriva långfattat), fria från stavfel, rätt formulerade och gärna lite roliga. Det är inte bara en gång någon vän till mig sagt att jag borde försöka släppa på mina spärrar lite och inte ständigt sträva efter att allt ska vara så felfritt. T ex. bara det här inlägget har jag suttit och justerat på i två dagar, allt för att jag ska känna mig nöjd. Det här dilemmat leder till att jag hinner med mindre än planerat och att mycket hamnar på hög, en hög som bara växer.
 
Hur skulle ni löst detta om ni var i min situation? I vilken ände ska jag börja?
Vad tycker ni är roligast/mest intressant att läsa om eller se här i bloggen? Ex. dokumenteringar av händelser/resor, naturbilder, självporträtt, videos, djupare texter...

Välkommen tillbaka

 
Canon EOS 5D Mark II
Canon EF 70-200/4,0L IS USM

Inbakad fläskfilé (á la Sara)

 
I fredags lagades en riktigt god middag här hemma hos mig, inbakad fläskfilé! Vad jag vet brukar rätten vanligtvis innehålla en svampstuvning, men då jag inte är något fan av svamp provade jag en annan fyllning. Tänkte faktiskt dela med mig av receptet till er!
 
Inbakad fläskfilé för 4 pers (á la Sara)
 
Ingredienser:
- En fläskfilé (min var på 600 g)
- 2 smördegsrullar (hellre för mycket än för lite av det goda, hehe)
- 2,5 dl grädde
- En liten burk vanlig/lätt créme fraiche
- 1/2 dl soja
- 1 tsk sambal oelek
- 1-2 msk mjöl
- Salt och vitpeppar
- 1 ägg
 
Tillbehör:
- Ris, soja, grönsaker och valfri dryck (jag valde tropisk juice)
 
Börja med att putsa fläskfilén och dela den i 1-1,5 cm tjocka skivor. Stek bitarna så de i alla fall blir hyfsat genomstekta. Salta och peppra köttet efter smak. Sätt ungnen på 210 grader. Blanda all grädde, créme fraiche, soja och sambal oelek i en liten kastrull. Tillsätt mjölet för att få en tjockare sås, rör om hela tiden och låt såsen koka upp innan du sänker värmen.
 
Rulla ut smördegarna på en plåt med bakplåtspapper. Dela upp köttet och lägg ut så det blir ungefär lika mycket på varje deg. Se till så det är en rätt bred marginal som är tom runt ytan där köttet ligger. Häll på sås över köttet och var beredd med att vika upp degen om såsen börjar rinna ut på villovägar som min gjorde. Lämna kvar en del av såsen i kastrullen som sedan kan användas som tillbehör när maten ligger på tallriken. Vik över den fria degen runt om så den täcker allt innehåll och håller det på plats. Pensla knyterna med ägget och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sedan får man själv avgöra när de är klara beroende på hur välgräddade man vill ha dem, men minst 15 minuter skulle jag säga. Vi hade dem inne i 20 minuter. Medan plåten är i ugnen fixar du riset och salladen.
 
Klart! Smaklig måltid :) Kommentera gärna hur det blev om du testade receptet!
 

Uppföljning - Hur gick det sen?

Tack för all respons jag fick i förra inlägget! Hade aldrig trott att min milslånga text skulle väcka ett sådant engagemang bland er läsare, så det var verkligen en kul överraskning!
 
I tisdags pratade min vän med chefen för första gången. Chefen hade då pratat lite kort med två av de inblandade frisörerna via telefon. De hade båda varit ense om att min frisör inte gjort något fel. Men de kan ju lika gärna ha pratat ihop sig innan han ringde, de är ju kollegor och säkert även vänner utanför jobbet. Frisörerna har utan tvekan hittat på lite i deras versioner av historien, allt för att visa sig felfria. De påstod t ex. att de tyckt lika angående nyansvalet, vilket inte stämmer. Men chefen måste ju lita på sina anställda - att de är ärliga och kompetenta frisörer.
 
Hur som helst. Chefen skulle ha ett möte om detta morgonen därpå (igår), men jag fick två preliminära alternativ redan i tisdags. Det första var att få håret fixat hos dem och att jag bara skulle behöva stå för halva priset som är 350 kr. Det andra var att jag skulle få en förpackning av intensivtoningen (salongspris 159 kr) och färga själv. Trodde de verkligen att jag skulle gå med på någon av dessa skamliga alternativ? Att jag efter det som hänt skulle vilja gå tillbaka till dem och fixa till den misslyckade färgningen (om än med en annan frisör) och betala för det? Jag hade liksom redan betalat 700 spänn för den misslyckade färgningen, som enligt frisören var mitt fel för att hon måste lyssna på vad jag som kund ville. Jag som trodde det är frisören som ska veta vilken nyans som ska användas för att det ska bli bra redan från början... eller?
 
Igår ringde chefen min vän för andra gången och frisörerna var fortfarande ense om att min frisör inte gjort fel. Skulle väldigt gärna velat höra deras versioner, speciellt gällande vad jag sa när jag satt där i frisörstolen och vi skulle färga utväxten igen efter den första misslyckade färgningen. Som tidigare nämnt förbjöd jag aldrig frisören att använda den mörkare nyansen, jag uttryckte bara min rädsla över att det istället skulle bli för mörkt då vi redan hade lagt den mörkaste toningen jag själv brukar använda när min moster färgar mitt hår (och då har den självklart aldrig blivit ens i närheten av så ljus som det blev hos frisören).
 
Min vän förklarade att det är pengar i handen som gäller då jag inte vill gå tillbaka dit och fixa håret, och att jag vill ha hela beloppet tillbaka. Chefen sa att de vanligtvis inte ger tillbaka i pengar, men att han kunde betala ut 350 kr kontant. Ville jag ha hela beloppet tillbaka skulle vi vara tvugna gå vidare med detta till allmänna reklamationsnämnden, och han hade vid deras samtal i tisdags nämnt att när det gått så långt har de alltid vunnit mot kunden. Jag och Erik hade pratat lite kort om detta dagen innan och kommit fram till att det inte var värt att gå vidare så långt med detta. Det hade blivit otroligt tidskrävande och vi skulle inte ha en chans när det gått så lång tid och inte går bevisa att man har rätt om vad som egentligen sades. Erik gav sig i alla fall inte helt utan lyckades argumentera så att jag skulle få 500 kr tillbaka. Chefen hälsade att frisören bad om ursäkt och att det inte alls var meningen att såra mig. Han upplyste även om att de kommer ha fler möten om det som inträffat och hur det kan undvikas i framtiden.
 
Tycker min vän har skött detta jättebra och det känns okej med ersättningen på 500 kr. Kommer dock hålla mig borta från den här salongen i fortsättningen.
 
THE END!

Hur kan man vara så oproffsig?

Som jag skrev i mitt förra inlägg är jag missnöjd med färgningen av utväxten som jag gjorde hos frisören i slutet av september. Jag har gått och tänkt mycket på att utväxten fortfarande syns och folk har sagt/skrivit att jag borde gå tillbaka och be att få det fixat eller pengarna tillbaka.
 
Idag tog jag mod till mig och ringde till salongen (har telefonskräck när det kommer till att ringa folk jag inte känner). Jag berättade lite kort om det hela och hon jag pratade med lät positiv och sa att det ska nog gå att fixa så jag blir nöjd. Hon skulle sedan be min frisör (som befann sig i en annan lokal) ringa upp mig.
 
Någon timma senare ringde frisören. Det här är bland det värsta samtal jag varit med om. Hon lät allmänt oförstående, påstod att hon inte gjort något fel och att det var JAG som gjorde att det blev som det blev? För att ni ska få en bättre inblick i vad som hände hos frisören kommer här lite historia:
 
Jag skulle få min utväxt färgad med en intensivtoning. Hon hade sett att jag tidigare köpt Wella's Color Touch nr 6.0 (ljusare brun) och 5.0 (mörkare brun) hos dem och frågade om jag ville köra på någon av dem, och jag svarade att 5.0 borde bli bra då det var den jag använde sist jag färgade botten. Resultatet blev en ljusbrun/grå utväxt mot mitt resterande mörkbruna hår. Det har aldrig någonsin ens blivit i närheten av så ljust då min moster färgat med samma nyans så jag gissar det var kombitionen av för lite med färg och för kort verkningstid som gjorde att det blev så misslyckat.
 
Vi började diskutera om att lägga på ännu en intensivtoning. Hon trodde att en 4.0 (mörkare) skulle bli bra och sa att mina redan färgade längder är som en 4.0. Jag svarade att jag var rädd att det istället skulle bli för mörkt och att en 5.0 kändes som ett säkrare kort. Då blev hon osäker och frågade två frisörkollegor om hjälp, varav jag minns en av dem tyckte 5.0 men att man kanske skulle ta en kortare verkningstid. Det blev en 5.0 som jag önskade. Har dock ingen bra koll på vad verkningstiden hamnade på då jag inte tog tid själv men enligt henne hade vi full verkningstid båda gångerna. Detta är något jag är skeptisk till.
 
Bilden ovan togs 3 dagar efter frisörbesöket. Fortfarande en synlig utväxt.
 
Åter till samtalet. Hon fortsatte "köra över" mig med att hon tydligt hade sagt att mitt hår var en 4.0 och att hon hade de andra iblandade frisörerna med sig. Ursäkta? Om hon nu var så säker på att 4.0 skulle bli bra, varför kunde hon inte bara ha sagt det då när jag satt där osäker i frisörstolen? Jag hade inte direkt förbjudit henne att ta den mörkare nyansen, jag hade bara sagt att jag var rädd att det skulle bli för mörkt. Och hon gjorde mig ju inte mindre osäker över hennes kompetens då hon var tvungen ta hjälp av andra frisörer?
 
Har hon ens pratat med de andra inblandade om detta efter mitt besök är också en undran? Hon sa att de också tyckte som henne vilket är bullshit. Vet ju att en av dem tyckte som jag. Hennes sista argument var att det gått för lång tid (2 veckor imorgon) och att hon då skulle behöva färga över 2 utväxter istället för en. Vad spelar det för roll? Det handlar om MILLIMETER, och att denna minimala nya utväxt skulle bli snäppet ljusare än den redan färgade utväxten gör mig inget.
 
Sedan dag ett efter frisörbesöket jag gått och velat fram och tillbaka om jag ska ringa/gå dit och berätta om mitt missnöje, och det av anledningen att jag inte vill framstå som jobbig/bitter och att jag varit rädd att något sånt här ska hända.
 
Innan vi avslutade samtalet sa hon att jag får komma dit om jag vill prata mer varpå jag frågade om det fanns något de ens kunde göra åt saken. "Jo det kan vi, men då får du stå för kostnaden" blev hennes svar. Jo men absolut, jag har liksom redan betalat 700 spänn för en misslyckad toning! Har aldrig någonsin varit i kontakt med en sådan oproffsig frisör. Jag kände mig frustrerad, oförstådd och ledsen. I slutet av samtalet fick jag kämpa med att hålla mina känslor i styr. Sekunden efter jag lagt på luren brast jag ut i gråt. Hur fan kan man jobba som frisör och bete sig såhär mot kunden?
 
Skickade ett kort sms till Erik som sedan envisades med att komma förbi efter jobbet. Berättade hela historian och han blev nog mer irriterad än jag själv. Han erbjöd sig ringa och klaga vilket han fick, men chefen var inte där så Erik ska bli uppringd någon gång i veckan. Är så otroligt tacksam över hur han ställer upp för mig, oavsett vad det gäller. Hade aldrig ringt dit igen själv. Jag är inte tillräckligt envis eller bra på att prata för mig och vill inte behöva växla ett ord med den här frisören igen.
 
Det här blev en väääldigt lång text och jag tror få kommer orka läsa hela. Men jag kände jag behövde skriva av mig. Är du en av de tappra som läst ända hit - lämna gärna en kommentar om din syn på det här, det uppskattas verkligen!
 
Skulle ni vilja ha någon uppföljning om hur det gick sen när min vän pratat med chefen?
 

Foto och hårsnack

 
För någon vecka sedan var jag och Erik i Bonnstan och tog lite bilder på mig. Han var alltså fotografen med handledning av mig. Jag ville bland annat ha en ny bild på mig till headern. Det blev rätt stressigt då vi var iväg sent och inte riktigt hittade bakgrunden vi sökte, men jag tror någon av bilderna ska funka :)
 
Här ser ni också hur håret blev efter mitt frisörbesök. Har börjat vänja mig vid nya längden. Utöver klippningen tonade jag ju utväxten. Tyvärr blev jag lite missnöjd med resultatet. Som ni troligtvis kan se på de översta bilderna så syns utväxten fortfarande. Frisören tog samma intensivtoning jag brukar köpa när jag låter min moster tona. Efter toningen var utväxten fortfarande väldigt ljus, så hon la på denna toning ännu en gång. Det blev bättre men tycker fortafarande utväxten syns tydligt, speciellt utomhus. Skumt att det blev såhär med tanke på att det aldrig blivit så mycket ljusare när min moster tonat. Mitt redan tonade hår har knappast blivit mörkare av sig självt. Har funderat på gå tillbaka men nu har det gått nästan två veckor sedan jag var där och jag är rädd att det bara kommer bli värre om de försöker fixa till det igen...

När det inte går som man vill...

VARNING! Videon innehåller mycket svordomar. Bäst att förvarna ifall någon är känslig mot sådant.
 
Efter att ha sett denna video kan vi nog alla konstatera att mitt val av inspelningsplats inte är ett av de mest genomtänkta beslut jag tagit. Och mitt språk... får jobba på det, hehe.
 
Kan även meddela att jag i vanliga fall inte hatar bilar. De är så fina så. Speciellt när de står stilla på en parkering och inte ger ifrån sig ett ljud.
 
Har du missat 5-års videon eller vill se den igen? Klicka här för att komma direkt till inlägget!
 

Höstprommis

Skor - Vagabond │ Jeans - Dr.Denim │ Skjorta - Gina Tricot │ Skinnjacka - H&M
 
Saknar mitt långa hår som jag hade när dessa togs. Kapade 8 cm hos frisören förra veckan vilket jag stundvis ångrar som tusan, nu det är bara att bita ihop och låta det växa ut igen då löshår inte känns som ett alternativ. Bilder på mig i nya hårlängden kommer!